mestonderzoek bacteriën

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
biancaS
Berichten: 97
Lid geworden op: 18 aug 2015 23:34
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Den Haag

mestonderzoek bacteriën

Berichtdoor biancaS » 03 nov 2017 08:50

Beste allemaal,

twee keer per jaar doe ik even preventief een mestonderzoekje. Nu zo bijna aan het einde van de rui periode en bij het vinden van wat groene slijmerige met rode ontlasting van 1 kip dacht ik ja ik ga alles weer even laten testen. Volgende dag de poep van de kippen opgevangen ( geen vieze poep meer) en naar de DA (gespecialiseerd(ex-dierentuin)vogelarts bij ons)
Geen wormen en geen coccidiose gevonden dus niets aan de hand. :-) Wat de assistent dan regelmatig zegt is dat er dan dus niets gevonden is maar wel een grote hoeveelheid bacteriën en dat is niet erg of schadelijk.
Ik ben natuurlijk al lang blij met positief bericht en dat ik niet aan de medicatie hoef enzo.

Maar wat weten jullie van die Bacteriën? Is dat normaal? Kan je dit beperken? Is het schadelijke als het dus niet normaal is?
Ik kon er eigenlijk niet echt iets over vinden.
Ik hoor het graag.

Gebruikersavatar
Trea
Gebanned
Berichten: 5348
Lid geworden op: 07 sep 2014 18:50
Land: Nederland
M/V: V

Re: mest onderzoek bacteriën

Berichtdoor Trea » 03 nov 2017 11:35

De poep van alle dieren zit vol met bacteriën.
Goede bacteriën en minder goede bacteriën. Overigens niet alleen in de poep. In het hele lichaam zitten ontelbaar veel bacteriën. Normaal gesproken worden slechte bacterien uitgeschakeld in een gezond lichaam. Alleen bij grote hoeveelheden slechte bacteriën is er serieus iets aan de hand met de gezondheid en is het verstandig ontstekingsremmers of na een goede diagnose antibiotica te gebruiken.
Na het gebruik van antibiotica zijn de slechte bacterien voor een groot deel uitgeschakeld. Tegelijk worden ook goede bacteriën kapotgemaakt. Dus is een dier daarna, als de AB is uitgewerkt, extra vatbaar voor ziektes.

Een tweede reden om heel terughoudend te zijn met antibiotica inzetten is het muteren van bacteriën (m.n. resistente soorten). De resistente bacterien reageren dan niet meer op de antibiotica (zoals met mrsa is gebeurd). Juist boeren blijken relatief vaak deze vorm van resistente bacterien bij zich te dragen en moeten daarom worden getest bij ziekenhuisopname en zo nodig in isolatie worden behandeld. Om te voorkomen dat artsen en verplegend personeel ook worden besmet met de mrsa bacterie.

pveenstra
Berichten: 28
Lid geworden op: 09 apr 2017 16:09
Land: Nederland
M/V: M
Contacteer:

Re: mestonderzoek bacteriën

Berichtdoor pveenstra » 03 dec 2017 12:47

Even een aanvulling hier op: niet het hele lichaam zit vol bacteriën. Alleen het maagdarmstelsel. Deze bacteriën zorgen normaal gesproken voor een goed klimaat in de darmen, wat goed is voor de vertering en slechte bacteriën tegenhoudt.
De binnenkant van het lichaam is steriel. Bacteriën zouden wel binnen kunnen komen via wondjes oid. Het lichaam pakt die indringers direct aan.
Als het dier via voeding of van het pikken in de grond ziektewekkende bacteriën binnenkrijgt, kan het voorkomen dat het er ziek van wordt, als het er teveel zijn of te agressief. Maar normaal rekenen maagzuur en de goede bacteriën af met de indringers.
Als 1 van de kipjes iets in zijn darmen heeft bijvoorbeeld coccidien of zo, krijgt vaak de hele toon het via de mest op de grond of het drinkwater.

Gebruikersavatar
Isabel
Berichten: 19172
Lid geworden op: 25 jan 2009 12:01
Land: Nederland
M/V: V

Re: mest onderzoek bacteriën

Berichtdoor Isabel » 03 dec 2017 13:18

Trea schreef:Een tweede reden om heel terughoudend te zijn met antibiotica inzetten is het muteren van bacteriën (m.n. resistente soorten). De resistente bacterien reageren dan niet meer op de antibiotica (zoals met mrsa is gebeurd). Juist boeren blijken relatief vaak deze vorm van resistente bacterien bij zich te dragen en moeten daarom worden getest bij ziekenhuisopname en zo nodig in isolatie worden behandeld. Om te voorkomen dat artsen en verplegend personeel ook worden besmet met de mrsa bacterie.

Het gaat om bacteriën bij kippen Trea en niet om artsen en verplegend personeel die mogelijk besmet kunnen worden met het MRSA bacterie.

Gebruikersavatar
Fryske
Berichten: 7276
Lid geworden op: 10 mei 2013 15:37
Land: Fryslan
M/V: V

Re: mestonderzoek bacteriën

Berichtdoor Fryske » 03 dec 2017 15:52

Trea heeft wel degelijk een punt. Alle gebruik van AB werkt resistentie in de hand. Ook het gebruik bij dieren. Het klinkt overdreven maar het is wel zo :-D

Gebruikersavatar
Kip La La
Moderator
Berichten: 22995
Lid geworden op: 15 okt 2009 19:24
Land: Nederland
M/V: V
Locatie: Veluwe

Re: mestonderzoek bacteriën

Berichtdoor Kip La La » 03 dec 2017 16:03

Maar de vraag ging niet over het gebruik van AB of resistentie daartegen.
Wmb heeft pveenstra een passend antwoord gegeven.

Gebruikersavatar
Isabel
Berichten: 19172
Lid geworden op: 25 jan 2009 12:01
Land: Nederland
M/V: V

Re: mestonderzoek bacteriën

Berichtdoor Isabel » 03 dec 2017 16:06

Ze heeft op dat punt ook gelijk. Echter, ze heeft er een handje van om van A naar Z ook de A2, A10 en de A27 te nemen. Kan een topic onoverzichtelijk en verwarrend maken.


Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten