Kropproblemen info

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

Kropproblemen info

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 15:13

Omdat ze toch nog weleens voorbij komen, en er in ieder geval bij mij altijd vragen naar boven borrelen, ben ik me eens wat gaan verdiepen in Kropproblemen, en heb daarvoor eens info aan Francisca de pluimvee dokter gevraagd.

Niet dat nu elk kropprobleem op te lossen is, of er geen vragen over blijven bestaan, maar in iedergeval weer wat meer informatie.

Er zijn verschillende oorzaken die kropproblemen of verlammingen kunnen veroorzaken.

Enkele oorzaken:

De ziekte van Marek maar dan de klassieke of neurale Marek is er 1 die een kropverlamming kan veroorzaken. Dit zal meestal ontstaan tussen een leeftijd van 3 maanden tot 6 maanden, jonger of ouder is zeer onwaarschijnlijk.
Maar de Acute of intestinale Marek kan ook kliermaag woekeringen geven wat ook kan leiden tot kropproblemen. Deze komt op vroege en latere leeftijden voor.
(Tevens zijn er andere virussen ook die kliermaag woekeringen kunnen veroorzaken)

Er kan wel op latere (of jongere) leeftijd een kropverlamming ontstaan, waar de ziekte van Marek dan geen oorzaak van is.

Over eten of drinken
Vooral bij warm weer is er de kans dat kippen zich over drinken, maar overeten kan ook!
Overeten kan bijvoorbeeld ook als mensen iets heel lekkers te eten geven, als er veel concurrentie is en 1 kip snel al het lekkere eten wil opeten. (Dit valt te missen door de eigenaar natuurlijk)
Het probleem van overeten of drinken is dat de krop over rekt wordt waardoor de spieren en zenuwen van de krop scheuren.
Als de krop eenmaal overrekt is, dan is hij dus beschadigd.
Niet zeker, maar er valt te bedenken dat bij jonge kuikens de spieren nog wat soepeler zijn, waardoor dit misschien meer voorkomt bij oudere kippen.

Een tekort aan vezels
Vezels zitten o.a. in plantaardig voer. Als kippen een tekort hebben aan vezels dan wordt het maag-darm kanaal niet voldoende geprikkeld om te blijven bewegen. Met allerlei gevolgen van dien, zoals kropproblemen.

Een teveel aan vezels
Ja het is niet snel goed Ook een teveel aan vezels kan serieuze problemen veroorzaken. Vaak herkenbaar aan dat de inhoud niet lijkt te slinken, maar vocht wel naar binnen gaat!
Deze kent meerdere benaderingen......

Teveel vezelrijk materiaal kan bijvoorbeeld voor een verstopping zorgen. Hier op het forum al wel bekent. Het resultaat van te lang gras, te lang hooi, teveel veren eten etc, kan zoiets veroorzaken.

Maar!!! Ook is het mogelijk dat er al een kropprobleem is, waardoor de krop niet goed meer geleegd kan worden en er dus vezelrijk materiaal achterblijft. Wat dus eigenlijk dan een gevolg is en niet de oorzaak!

Indirect of los daar weer van kan het ook voorkomen dat teveel vezelrijk voer met te weinig vocht er voor zorgt dat de krop het spul niet kan verwerken. Doordat de kip dan teveel gaat drinken kan de krop weer over rekt worden.

Boodschap is voornamelijk, pas op met veel en grof vezelrijk materiaal.

Vernauwing of afsluiting
Ook dat zijn mogelijke oorzaken van de problemen.
Er kan een draaiing van het maag-darm kanaal zijn, en zo kan er een afsluiting ontstaan, al blijkt dit zeer zeldzaam te zijn

Een tumor kan de oorzaak zijn, doordat die van alles afsluiten (kan Marek zijn, maar ook iets anders).

Teveel vezelrijk materiaal kan dus ook voor een verstopping/afsluiting zorgen.

Ernstige darmproblemen
Kan van alles zijn, maar denk hierbij ook aan wormen en coccidiose. Dit kan er voor zorgen dat het hele maag-darm kanaal dus inclusief de krop stil komen te liggen

Buikvliesontsteking en verklevingen
Dit is iets wat heel erg vaak gezien wordt bij kippen!!! Doordat bij een buikvlies ontsteking de darmen kunnen verkleven en niet goed meer werken kan secundair de krop lediging beperkt worden.
Vaak zijn deze dieren ziek, vermageren (wat al snel is natuurlijk bij een krop -dus spijsverteringsprobleem-) en hebben een harde buik.

Het opereren of geven van antibiotica heeft al vaak geen zin (meer).

Tot slot zijn er nog Kropontstekingen of schimmelinfecties van de krop. Uiteraard zullen deze ook niet veel goed doen aan de werking van de krop.

Ik begrijp dat nog steeds niet altijd duidelijk zal zijn wat de oorzaak is als je een kipje hebt met een kropprobleem.
Misschien zijn er wel oorzaken te achterhalen dankzij deze info.
Als je kipje je lief is kun je -al dan niet- met deze info wel naar een dierenarts, in de hoop dat er nog iets aan te doen is.

EHBK, eerste hulp bij krop problemen is vaak als je de krop hebt kunnen ledigen of hebt kunnen weg masseren, de kip niet de kans geven zich weer uitgebreid op de voerbak of waterbak te laten storten.
Laat de kip een uur of 12-24 vasten en geef dan de voeding in hele kleine porties de hele dag door. Geef bij voorkeur wat meer granen e.d. en wat minder legkorrel /meel, zodat zich als er vocht bij komt niet meteen weer een bal kan vormen.
Ook water maar in kleine porties geven, zodat ze zich niet kunnen over drinken (het schijnt allemaal vrij dorstig te maken).

Met dank aan Francisca, pluimvee arts!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
*****************************************************************************************************************************
Info over weke en harde krop en leeg masseren is een ander topic aan de orde geweest, deze heb ik hieronder gekopieerd.


Ik heb er pas een heel artikel over gelezen in een ''fokkersbelangen'', zal hier even een samenvatting zetten:

Zowel door verlamming van de spieren in de kropwand als door verstopping kunnen krop aandoeningen ontstaan.
Hier kan onderscheid worden gemaakt tussen een weke of zachte krop en een harde krop. In beide gevallen is de krop sterk vergroot (hang of ballonkrop)

Bij een weke krop bestaat de inhoud uit een niet fris ruikende , breiachtige massa. De lucht komt doordat de boel gist, waardoor gassen ontstaan die niet echt weg kunnen.
Het slijmvlies van de kropwand is vaak ontstoken (wat soms ook de directe oorzaak is.)

Bij een weke krop kun je door een lichte massage van de kropinhoud richting snavel krijgen. Hierbij hou je de kip op zijn/haar rug met de kop naar beneden hangend.

Bij een harde krop is de hoeveelheid vaste stof abnormaal groot, met weinig vocht en weinig gasvorming. Dit komt vaak door opname van grof en vezelrijk materiaal zoals hooi, stro, lang gras en/of veren.

Ook bij een harde krop kun je massage geven, maar nu richting de spiermaag. De massage zal je vaker moeten herhalen. Het ingeven van een theelepel olijfolie kan helpen.

In beide gevallen (weke en harde krop) wordt geadviseerd om de dieren apart te zetten en tenminste 48 uur geen eten te geven, wel laten drinken

Als het allemaal niet werkt kun je naar de dierenarts die een z.g.n. kropsnede kan maken en zo je kip kan helpen.


***********************************************************************************************************************************

Praktijkvoorbeeld harde krop:


De kip in kwestie werd eerst verdacht van legnood, omdat ze als een pinguïn stond afgezonderd en niet wilde eten en meedoen met de rest.

Maar bij nader onderzoek ontdekte ik een keiharde bal die ook vrij hoog zat aan de rechterkant (vanuit de kip gekeken) van de nek. Duidelijk waren de granen eromheen te voelen.
Nadat ik er aan gevoeld (en gewrikt, geknepen etc) had, ging de kip weer in pinguin houding staan, en schudde af en toe met haar kop, en maakte aparte bewegingen met haar hals.

De bal was echt, heel erg hard.

Eerst heel veel lauw water ingebracht en ik ben flink gaan masseren. Niet zachtjes, maar echt flink masseren!
Vervolgens de kip onderste boven gehouden en kijken of er wat los kwam er uit kwam. Niks, een paar druppels water (dat stinkt).
Dit een paar keer over de dag herhaald, en voor het slapen gaan wat olie ingegeven en dat 'in' gemasseerd.
Kip apart gezet, met water, geen eten!
Wonder boven wonder loste de bal de volgende dag uiteindelijk helemaal op. Waarschijnlijk is de boel langzaam losgeweekt door het vele water, en de massage, en uiteindelijk gewoon door het lichaam opgenomen zoals het moet.

Olie werkt goed, maar bedenk je dat als je de kip onderste boven houd (ook al is de kans niet groot) en er komt olie in de longen, je kip een dode kip is. Water is veiliger.
Ga bij voorkeur dus in eerste instantie met water, veel water aan de gang.
Voordeel van olie in masseren voor het slapen gaan, dat kan z'n werk doen (dan dus niet meer onderste boven hangen).

Apart was ook dat er bij het onderste boven hangen bijna geen water uit de kip kwam, dat werd schijnbaar goed opgenomen door de harde 'bal'

Houd je kip niet heel lang onderste boven, laat haar af en toe even bijkomen en vooral op adem komen, ze krijgen het snel benauwd.
Deze kip was nog erg fit. Na zo'n massage en onderste boven hang aktie, was ze tijdelijk een hoopje ellende, om na een half uurtje alweer flink op de been te zijn. Pas het dus allemaal een beetje aan, aan hoe het gaat.

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten