Huisvesting van kippen

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
Loex
Berichten: 7524
Lid geworden op: 23 sep 2002 19:12
Land: NL
M/V: V
Locatie: Tussen Arnhem en Apeldoorn
Contacteer:

Huisvesting van kippen

Berichtdoor Loex » 17 jan 2007 08:11

(Door mij gepost voor iemand anders.)

Kippen moeten een goed nachthok hebben waar ze voor de regen, wind,… kunnen schuilen. Dat hok kan van spiksplinternieuw hout gemaakt zijn, maar even goed uit sloophout. Zolang het er maar niet binnen regent en het er niet in tocht. Want tocht en vocht zijn een funnest voor kipjes. Er moet natuurlijk wel genoeg ventilatie zijn, want anders begint het te stinken en dat is ook de bedoeling niet. Hou er rekening mee dat het hok regelmatig schoongemaakt moet worden en dat het schoon houden gemakkelijk kan verlopen.

Er zijn enkele basis regels die je in acht moet nemen voordat je een hok bouwt of koopt.

Per m² kan je 3 grote kippen of 5 krielen huisvesten in je nachthok. Dat is natuurlijk relatief, want 5 Hollandse krielen zullen minder plaats in nemen dan 5 Brahma krielen. Dus hou er rekening mee dat als je een ‘groter’ krielras neemt deze meer plaats nodig hebben.

Zitstok
Bijna alle kippenrassen slapen het liefst op een stok, behalve Zijdehoenders, die slapen liever lekker gezellig tegen elkaar op de vloer van het nachthok. De zitstok moet aan de bovenkant afgerond zijn, zodat de kippen hun poten niet kunnen verwonden en hun nagels niet overvloedig groeien. De hoogte waarop je de zitstok bevestigt is afhankelijk van het ras tussen de 25 en de 80 cm. Het hangt er dus vanaf welk ras je hebt. Zware rassen kunnen niet goed vliegen of springen en zullen dus veel gelukkiger zijn met een zitstok waar ze gemakkelijk op kunnen stappen.

Als je kippen hebt die kunnen vliegen kun je de zitstok gerust wat hoger hangen. Per kip moet je op zo'n 15 tot 20 centimeter zitstok-ruimte rekenen, reken dit eerder iets ruimer dan krapper.
Let op dat er geen spleten in de zitstok zitten, want daardoor maak je het een bloedluizen paradijs. En die rotbeesten kun je beter vermijden ;).

Afbeelding
Dit is de ideale zitstok. (de afbeelding is afkomstig van Kippenonline, en Loex heeft het zelf getekend, als dat geen applaus waard is ;) )
De breedte van de kipstok is afhankelijk van het ras, de bedoeling is dat de kip de tenen kan krommen zoals op de tekening is te zien.

Mestplank
Een veelgestelde vraag is: ‘Wel of geen mestplank?’. Het antwoord daarop is: het hoeft niet, maar het is gemakkelijk om zo je hok proper te houden. Hoe ziet zo’n mestplank er dan uit?? Het is gewoon een plankje dat je op zo’n 20-30 centimeter onder de zitstok bevestigt. De mestplank maak je natuurlijk net zo lang als de zitstok en vijf cm breder dan de afstand van de achterwand tot de zitstok, zodat alle mest hierop terecht komt.

Legnest
De kippen moeten natuurlijk ook een plekje hebben waar ze rustig hun ei kunnen leggen. Daarom zorgen we dat er legnesten aanwezig zijn in het nachthok. We kunnen deze het best plaatsen op het donkerste hoekje in het nachthok, want dat vinden de kippen natuurlijk super. Vergeet wel niet dat je alle dagen de legnesten moet leeg maken, en dat het op een gemakkelijke, efficiënte manier moet gebeuren. Zo kun je de legnesten aan de buitenkant maken (zie foto), zodat je de eieren er gemakkelijk kan uit halen.

Afbeelding

Afbeelding

Ongedierte vermijden
Je moet zorgen dat het hok goed beschermd is tegen allerlei ongedierte zoals ratten en muizen. Je maakt het hok best op een goede fundering. Daardoor kunnen de ratten en muizen niet via de vloer binnen dringen in het kippenhok.

Hok op poten
Als het hok op poten staat moet je de ingang bereikbaar maken met een loopplankje (zie foto). Dat plankje mag niet te steil zijn want anders zullen de kippen er niet gemakkelijk op geraken. Ook zorg je voor enkele steunelementen op dat plankje met een onderlinge afstand van ca 10 cm.

Afbeelding

Ingang
De grootte van de ingang is afhankelijk van het ras. Het is logisch dat de Belgische kriel een kleinere toegang nodig heeft dan de Mechelse Koekoek. Maar als basisafmeting hebben we 30 cm hoog en 20 cm breed.
Zorg dat je het nachthok volledig kan afsluiten, zodat er ’s nachts geen bezoek van ongewenste gasten zoals vossen etc mogelijk is.

Verluchting in het hok
Verluchting is ook ZEER belangrijk in een hok zeker als men het hok afsluit anders valt de warme vochtige lucht neer op de kippen en worden ze snel ziek.
De bedoeling is dat je een luchtcirculatie krijgt in het hok zodat de warme klammige lucht langs boven (hoogste punt van het hok) weg kan en dat er verse lucht kan binnen komen langs een lager punt in de tegenoverstaande wand.
Als men de ingang van het hok open laat kan met dat als inkomende verluchting aanzien en dan aan de achterkant bovenaan extra verluchting aanmaken.

Dit is een schets die Ron ooit maakte die het wat duidelijker maakt voor hokken die 's nachts afgesloten worden.
Afbeelding

Hou altijd wel rekening met de hoogte van de zitstokken en de grote van de kippen, als je onder het dak aan beide zijde verluchting maakt zoals op de tekening mogen die niet ter hoogte van de kippen staan anders moet je er op letten dat er een groot hoogte verschil is tussen in- en uitvoer.
Zelf een hok bouwen
Als je besluit zelf een hok te bouwen, kun je best eerst een beetje rondkijken op het internet naar enkele voorbeelden, alvorens een plan te maken. Dan heb je een idee hoe het er uit moet gaan zien. Als je dan rekening houdt met bovenstaande informatie wordt het zeker en vast een hok waar de kippen zich gaan thuis voelen.

Nederlandse bedrijven
http://www.kippenhokken.nl
http://www.vantfoort.nl

Belgische bedrijven
http://www.abide.be/kippenhokken.html

Dit is voorlopig de enige Belgische link die ik heb gevonden, ik hoop dat andere forummers nog websites weten.

Belangrijk is dat je het gehele hok in elkaar schroeft in plaats van spijkert of op zijn minst als ondersteuning van de spijkers schroeven gebruikt. Met een (geleende) accuschroevendraaier of boormachine met schroefbit ben je zo klaar... Een vos trekt een (vooral een wat ouder) hok dat gespijkerd is uit elkaar.

De plaatsing van het hok
De plaatsing van het hok is ook zeer belangrijk. Het hok wordt geplaatst met de opening naar het Zuidoosten, zodat invallende regen en wind de minste kans krijgen. Als je dan nog eens een afdakje maakt voor de uitgang, heb je zeker geen last van invallende regen en je kunt er gemakkelijk de voedingsbakken en drinkbakken onder kwijt.

---------------------------------------------------------------------------------

De REN

Overdekt of niet??
Kippen hebben natuurlijk meer nodig dan een nachthok alleen. Er moet ook de mogelijkheid zijn tot een uitloop. De ren kan zowel overdekt zijn als niet. Het hang er vanaf welke kipjes je hebt. Vliegerige rassen kun je het best in hun ren houden door die te overdekken.
Als je de ren niet overdekt, moet je kijken hoe hoog de kippen kunnen vliegen, en zorgen dat de omheining een goede hoogte heeft.
Als je later kuikens wilt houden in de ren, kun je die het best ook overdekken in verband met roofvogels, kauwen en katten.
Als je een ruime of grote ren hebt, is het beter om een klein gedeelte van de overkapping echt te overdekken, denk hierbij bijvoorbeeld aan (transparante) golfplaten, en de rest van de ren te overdekken met goede netten.
Indien u geen afdak boven de ren heeft, zou er eigenlijk altijd in de ren ergens een afdakje moeten zijn waar kippen kunnen schuilen, het beste is om minimaal 2 kanten onder dit afdakje dicht te maken zodat die windvrij is.


Beplanting
Beplanting is een must in elke ren, planten zorgen voor extra schaduw, ze zitten vaak vol met insecten, welke de kippen graag eten, ze verdelen de ren in meerdere stukken, en zorgen voor bescherming bij ruzies. LET OP dat je geen giftige planten in de ren hebt staan. Wil je weten welke planten giftig zijn en welke niet, kijk dan op https://www.levendehave.nl/nieuws/kippe ... ze-planten

Naast struiken kunt u de ren aankleden, met zit stokken, boomstronken, stapeltjes met stenen of andere dingen die u leuk vind, maar zorg er voor dat een kip iets te doen heeft in een ren.

Gras is een uitstekende bodembedekking in de ren, heeft eigenlijk geen onderhoud nodig, en is een uitstekende voedselbron voor kippen, en dan niet alleen het gras, maar ook alle insecten die er in leven. Om te zorgen dat het gras niet word kaal gegeten moet u uit de onderstaande tabel, met maatvoeringen van de kippenren, kiezen uit optimaal, optimaal geeft normaal garantie op het overleven van het gras.


Afrastering
Het liefst zouden we alle kippen natuurlijk vrij laten lopen, maar ja dat kan niet altijd, dus als je een ren bouwt, hou dan rekening met het feit dat kippen graag bewegen; de meeste kippen vliegen en springen graag, dus de hoogte van een ren zou zeker tussen de 1.50 en 2.00 meter moeten liggen.
De ren kan je afrasteren met allerlei materiaal, maar het gemakkelijkst is gewoon kippengaas.
Als u kiest voor een ren die aan de bovenkant open is, zorg er dan voor dat aan de bovenkant van het gaas geen balkjes of latjes zijn, kippen hebben de neiging hier op te springen en kunnen dan zo de ren uit.

Hier volgt nog een tip van Johan Opsomer om het gaas onderaan dicht te maken. Dit gaat eenvoudig met twee rijen bakstenen, één aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Dit is handig om alles goed sluitend te maken om te vermijden dat kuikentjes buiten de ren komen of om andere dieren erbuiten te houden.

Afbeelding

Hoeveel ruimte is nodig per kip in de ren?
Vaak worden er afmetingen gegeven die minimaal nodig zijn om kippen te houden. We noemen het hier op het forum de 'bolknaknorm' (wat verwijst naar man met gleufhoed en sigaar, ouderwets van lang geleden en dus flink achterhaald). Volgens de bolknaknorm kan je per m² 1 groothoender of 2 krielen houden. Dit zijn echter de afmetingen waarop een fokker zijn dieren houdt tijdens het fokseizoen. Dit kan voor een heel korte periode, maar is zeker niet geschikt voor een permanente behuizing van uw dieren.
Bedenk daarbij ook dat tegenwoordig heel veel kippen die bedrijfsmatig gehouden worden al 4 m² uitloop per kip hebben!

Het is heel belangrijk om te kijken hoeveel uur de kippen in de ren verblijven, veel mensen laten hun dieren overdag of alleen in de middag lekker in de tuin lopen. Als u een mooie grote tuin hebt, en de dieren lopen eigenlijk de gehele dag buiten, dan is een minimale ren eigenlijk voldoende.
Zitten de dieren door allerlei redenen gewoon de hele dag in de ren, dan moet er toch naar een ruimere ren worden uit gekeken.

De maten hieronder zijn een richtlijn om uit te rekenen hoeveel dieren je op een bepaald aantal vierkante meters kan houden.
Voor de ruimte van de ren gaan wij uit van 3 maten dieren, namelijk echte kriel, middenklasse en hoenders. Dit is beter dan krielen en hoenders, omdat er krielen zijn, die net zo groot zijn als bepaalde hoenders.
Er is een minimum ruimte welke dieren nodig hebben, een gewenste ruimte, en er is een optimale ruimte.
De optimale ruimte is zo groot, dat er zelfs gewoon gras in de ren kan groeien.
De optimale ruimte vergt ook het minste onderhoud.


De oppervlaktes zijn.

Voor krielen:
Dieren van ongeveer 500gr--- tot 750gr

Minimaal
Voor het eerste dier: 3m², voor het tweede dier 2m², en voor elk extra dier 1m²

Gewenst
Voor het eerste dier 4m², voor het tweede dier 3m² en voor elk extra dier 2m²

Optimaal
Voor het eerste dier 6m², voor het tweede dier 4m² en voor elk extra dier 3m²

Voor de middenklasse:
Dieren van 750 gr tot 1500 gr

Minimaal
Voor het eerste dier 4m², voor het tweede dier 3m² en voor elk extra dier 2m²

Gewenst
Voor het eerste dier 6m², voor het tweede dier 4m² en voor elk extra dier 3m²

Optimaal
Voor het eerste dier 10m², voor het tweede dier 7m² en voor elk extra dier 5m²

Voor de hoenders:

Minimaal
Voor het eerste dier 6m², voor het tweede dier 4m² en voor elk extra dier 3m²

Gewenst
Voor het eerste dier 10m², voor het tweede dier 8m² en voor elk extra dier 6m²

Optimaal
Voor het eerste dier 15m², voor het tweede dier 12m² en voor elk extra dier 10m²


Laatst gewijzigd op 18/09/2014

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast