Voorschriften en doseringen van medicatie.

Ziekten, ongedierte, verwondingen en de rui.
Ook nagels/sporen/snavel/kammen/vleugels etc
Gebruikersavatar
gonda
Berichten: 14997
Lid geworden op: 02 okt 2002 15:44
Land: Belgie
M/V: V
Contacteer:

Voorschriften en doseringen van medicatie.

Berichtdoor gonda » 03 nov 2009 12:48

Eerst en vooral is het verboden om ook maar enige dosering hier op te geven, dit is namelijk in strijdig met de wet, wij zijn geen veeartsen.
We kunnen wel helpen met raad, helpen zoeken wat de oorzaak is van het probleem, maar uiteindelijk zal men toch naar de veearts moeten gaan, en die bepaalt dan de dosering.

Heel vaak komt het voor, dat er verschillende verpakkingen/doseringen van één bepaald product zijn. Als dan wordt gezegd ‘2kg per lichaamsgewicht” en er wordt niet bijgezegd voor welke verpakking/dosering dit geldt, dan gaat men compleet in de fout.
Bv Carprodyl, een vergelijkbaar product met als werkzaam bestanddeel carprofen in Belgie, bestaat in drie verschillende doseringen qua werkzame stof,idem dito voor Baytril, daarvan bestaan drie verschillende doseringen van;
Wat gebeurt er dan als bv een dosering aangeraden wordt van een verpakking met te lage concentratie aan werkzame stof: een onderdosering: dus de kip in dit geval krijgt te weinig antibiotica binnen, zodat er te weinig actie is van de werkzame stof, en dit is dan ook de reden dat er resistentievorming is.
Hetzelfde verhaal is ook als men aan overdoseringen doet, bv een posologie wordt aangeraden en er wordt een verpakking genomen met een hoge ¨% werkzame stof. Nierfalen en dergelijke is vaak te wijten aan een overdosering.

Daarbij komt dat heel vaak producten niet zijn uitgetest op kippen

Indien er twijfel is dat je dierenarts je niet de goede dosering geeft, en het gaat over een geneesmiddel dat niet geregistreerd is voor kippen. Neem dan contact met de faculteit in Utrecht, afdeling Pluimvee en informeer daar of ze willen nagaan of je kip de juiste dosering heeft gekregen.
Voor de Belgen, neem contact op met de faculteit in Merelbeke, afdeling Pluimvee.

Conclusie: in de toekomst worden er geen doseringen méér vernoemd, enerzijds omdat we dan strafbaar zijn, en anderzijds omdat de doseringen niet genoeg zullen gecontroleerd worden.

Indien men toch denkt iemand anders te willen helpen, via pb of per mail, dan is het kippenforum hier niet voor verantwoordelijk.
Medicatie moet worden voorgeschreven door een veearts, doseringen moeten bepaald worden door een veearts.

Terug naar “Kippenziekten, verwondingen, ongedierte rui etc”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google en 15 gasten