Pagina 1 van 2

Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 09 feb 2019 20:33
door Karstu
Beste mensen, misschien kunnen jullie wat info geven over ons probleemkipje!
Sinds donderdag is een zijdehoentje zwak en slomig en we zijn wel gelijk naar de DA geweest, uiteraard, maar toch:
er iets vreemds aan de hand met haar: steeds zakt haar kopje naar voren en als ze dan de grond raakt begint ze wat te pikken, schijnbaar in het wilde weg op goed geluk... bijna alsof ze niet goed kan zien.
Maar het voerbakje was gisteravond en vanmiddag ook al weer half leeg, dus dat heeft ze zelf kunnen vinden en dat is een goed teken. Ze lijkt veel kwieker dan de afgelopen dagen maar dat kopje zakt nog steeds naar voren, alsof ze op het punt staat in slaap te dommelen, beschrijf ik het zo goed?
De DA dacht (donderdag) ook dat ze erg sloom/zwak en slaperig was en na een prikje met “iboprufen voor kippen” heeft hij ons vitamines meegegeven en metacam, ze lijkt daarvan echt op te knappen, maar nog steeds zakt haar kopje naar voren...
Als je enig idee hebt wat dat vooruitzakken van het kopje/hals kan betekenen, hoor ik het heel graag.
En als ze blind is... Ik las dat er een Merak type bestaat met oogklachten maar haar oogjes zijn helemaal zwart en ik zie met licht geen verkleining van de pupil.
Maar piekeren helpt niet, dus we zorgen zo goed mogelijk voor haar.

Ik hoop dat iemand ons iets meer kan vertellen, of deze klacht herkent. En wat we kunnen doen om haar te helpen.
Hartelijke groet en fijn weekend allemaal,
Karin Lansink

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 09:21
door jantien
Heeft je DA een mestonderzoek gedaan?

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 11:02
door lnge
Lijkt op iets in het koppie zoals draainek hersenvliesontsteking of oorontsteking.
Langdurig (weken) antibiotica, metacam en vitamine B geven kan helpen. Maar het kan ook niet aanslaan en ineens slechter gaan, dan helpt er niets meer. Vaak is het dan hersenvliesontsteking.

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 11:41
door Karstu
Ja, Jantine, De DA heeft twee wormeneitjes + 1mijt gevonden en Stronghold en wormenkuur meegegeven, maar ik durfde dat nog niet gelijk aan haar te geven omdat ze zo zwak leek. Want uiteindelijk is dat ook weer gif, niet alleen voor het ongedierte maar ook voor haar. Wat vinden jullie?

Gisteravond laat nog bij haar wezen kijken, vol bakje kippen- en wat katte-natvoer neergezet met een handje sla, waar ze weer zo ongecontroleerd van pikte...
Maar vanochtend goed nieuws: vanochtend had ze het hele bakje graan/legvoer leeg gegeten, de helft van het kattenvoer en ook alle sla dus ze kan het vinden en heeft meer trek, tenminste een goed teken!
Toch doet ze nog steeds zo raar met haar kopje, jemig, hersenvliesontsteking!!? Dat is toch ook erg besmettelijk, Inge? Zouden de anderen dan ook ziek kunnen worden, we zien bij hen nog geen verschijnselen.
En had ze dan ook koorts moeten hebben? Bij de DA was haar temp 41,1 graad. Dat leek niet verontrustend.
Meiden, wat een zorgenkindje kan zo’n beestje ineens worden, he? Wel heel erg bedankt voor jullie meedenken! Karin

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 15:25
door monique
Het lijkt me wijs om eerst haar ogen goed te bekijken. Kippen hebben een pupil en een iris, net als wij. Ik ben erg benieuwd of haar pupillen wijd open staan. Als dat het geval is reageren ze niet op licht ( er is dus geen pupilreflex) dit kun je met een fel lampje ( bijvoorbeeld zaklamp op je mobiel)goed controleren .

Heb je de mogelijkheid om je kipje te wegen?

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 20:34
door Karstu
Ja, Monique, ze is gewogen bij de DA en was 900gr, volgens hem een prima gewicht voor zijdehoentje van dit formaat.
Ze lijkt vanavond weer wat sterker, verzette zich heftig bij onze pogingen om met een lampje in haar ogen te kijken, en we zijn er dus niets wijzer van geworden.
Wel had ze weer goed gedronken, gegeten en gepoept! Dus dat werkt allemaal naar behoren, maar dat kopje blijft raar doen.... morgen toch maar weer naar de DA, misschien kan hij wat beter in haar ogen kijken dan wij en controleren op een hersenaandoening of zo iets. Ik las ergens dat zijdehoentjes boven op hun kopje een open schedel hebben!! Onvoorstelbaar!
Morgen gaat het hopelijk weer ietsje beter, maar het blijft zorgelijk, het is zo’n fragiel beestje onder al dat pluis!

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 21:44
door Isabel
Ik weet niet of jouw DA verstand van kippen heeft, hieronder voor de zekerheid een link van DA's met verstand van kippen.

viewtopic.php?f=28&t=79193

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 10 feb 2019 22:41
door Roan12
Karstu schreef:Ik las ergens dat zijdehoentjes boven op hun kopje een open schedel hebben!! Onvoorstelbaar!


:krab: Dat heb ik nog nooit gehoord... Wel dat veel kippen met kuif, waaronder ook zijndehoenders een schedelknobbel hebben. Dat is eigenlijk een verhoging van de schelden waarop de veren groeien. Dit hoeft niet altijd te zijn, maar mocht een kip een schedelknobbel hebben, dan kun je dat voelen.

Helaas kan ik je niet verder helpen, maar wel veel succes wensen. Hopelijk kom je er snel achter wat er nu met haar mankeert.

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 11 feb 2019 03:06
door Karstu
Dankjewel voor de link naar de lijst met dierenartsen, Isabel. Op zich komt onze dierenarts wel deskundig en zeer serieus over. En hij heeft ons eerder ook al eens goed geholpen met onze haan, dus we hebben wel vertrouwen in hem. Maar ik zie dat er op deze lijst echte gespecialiseerde vogelartsen vermeld staan, dus daar ben ik wel blij mee!

En Roan12: Bizar, he? Maar als je het internet mag geloven is het echt zo, zie maar eens de foto’s hier:

http://www.browneggblueegg.com/Article/ ... ll_04_Crop

Re: Kippe kopje zakt naar voren

Geplaatst: 11 feb 2019 13:00
door jantien
Zou je een filmpje kunnen plaatsen waarbij ze dit doet?