Pagina 1 van 1

Is dit Marek?

Geplaatst: 23 okt 2019 14:27
door Hennie69
Heel graag zouden wij gebruik maken van jullie ervaring en deskundigheid op het gebied van kippenziekten, en met name kippenpoten....

Een klein jaar geleden had onze haan (Noord-Hollandse blauwe) opeens een manke poot. Naar de dierenarts gegaan, die vermoedde marek maar dat is nooit met zekerheid vastgesteld. Hij leek er wel mee te kunnen leven, dus we hebben hem gewoon gehouden. Liep niet altijd makkelijk, maar redde zich goed en leek op het laatst helemaal hersteld te zijn. Tot hij vorige week zomaar dood onder de stok gevonden werd. Twee jaar geleden is er ook al eens een manke haan overleden, afgaand op de symptomen kan dat ook marek zijn geweest.
De Noord-Hollandse blauwe haan is de vader van 4 hennen, die nu een jaar of twee zijn. Eén van hen mankt nu ook. Wil wel eten, maar loopt heel moeilijk en ligt liever in het stro.
Een andere hen die geen familie is maar van onbestemd ras heeft nu ook een manke poot.
Wat kan hier aan de hand zijn, behalve marek? Marek is besmettelijk, zoveel weten we.
En als het marek is, kunnen we dan nog wel kippen houden hier?

Re: Is dit Marek?

Geplaatst: 24 okt 2019 09:14
door Deborah123
Bij Marek staat er typisch een poot naar voren en een poot naar achteren. Marek is door inenten of natuurlijke selectie te voorkomen. Niet alle kippen die mank lopen hebben Marek. Ik heb een hen gehad die een poot had bezeerd en best lang nodig had om weer als een kievit te lopen.

Re: Is dit Marek?

Geplaatst: 24 okt 2019 09:33
door Jan Bollen
Welke ondergrond heb je in de ren of lopen ze los. Is de zitstok breed genoeg?

Re: Is dit Marek?

Geplaatst: 25 okt 2019 19:36
door Hennie69
Dank voor jullie reacties!
De zitstokken zijn breed genoeg, iets van 4 a 5 cm.. De ondergrond is zanderig, met strooisel erover. Lijkt mij niet dat daar een oorzaak ligt. De manke kippen hebben geen van beiden een poot naar voren en een naar achteren... wat dat betreft lijkt het dus niet op de typische marek-verschijnselen.
We blijven in het duister tasten!

Re: Is dit Marek?

Geplaatst: 25 okt 2019 20:22
door Jan Bollen
Zijn het echt zware dieren? Ik heb een haan gehad die groot en zwaar was. Als hij een hen had getreden dan kon hij niet meer lopen. Volgens mij gleed dan de pees over zijn enkelgewricht af van de plaats waar de pees normaal moet blijven. Na een dag of 2 kon hij dan weer normaal lopen tot de volgende keer hij weer op een hen ging.