TAKI schreef:We zijn inmiddels een paar jaar verder met de Westervoorter en hebben een redelijk uniforme kip nu. De laatste tijd willen we hem echter wat forser gaan maken met een snellere vleesaanzet. Hiertoe zijn we aan het selecteren binnen de soort en hebben ook enkele slachtkuikenmoederdieren gekruist met Westervoorters en willen met de kruislingen verder inkruisen zodat er een kwart van dit bloed in komt ongeveer. Daarnaast houden we voorlopig ook nog enkele zuivere stammen voor als de resultaten op termijn tegen vallen.
is de vleesaanzet met de jaren wat achteruit gegaan door te selecteren op andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld leg en uiterlijk of wil je gewoon extra vleesaanzet krijgen?
extra groei zul je zowiezo wel krijgen en zeker als de westervoorter al lang een lijnenteelt is.
maar denk dat 25 procent van de vleeskip alla ross net iets te veel gaat zijn om je reeds bereikte raskenmerken te kunnen bewaren.
denk dat je eerder zult moeten gaan naar 12,5 procent.(dus wel streng selecteren bij de 3de generatie)
maar vleesaanzet kun je natuurlijk ook steeds blijven selecteren bij de kruisingen en dan steeds de beste dieren nemen die goed groeien en de meeste uiterlijke kenmerken van de westervoorter mee hebben.
de leg gaat normaal goed blijven.