Berichtdoor Ruben » 10 aug 2010 10:25
@ Marit: interessant om weten, die studie van de invloed van pluimveevlees op gewicht. Meestal wordt dit toch als "het gezondste" afgeschilderd.
Ik heb het onderzoek zelf nog niet gelezen, maar er borrelen al een aantal bedenkingen bij me op op basis van dit onderzoek. Een eerste zaak is bv. dat er naar calorie-intake gekeken wordt, maar gewichtstoename wordt door meerdere parameters veroorzaakt: de intake is belangrijk, maar ook de verbranding, dus zowel het persoonlijk metabolisme als de inspanningen die de persoon moet leveren. Het is logisch dat een vrouw (gewoon omdat er meer dan dubbel zoveel vrouwen als mannen gebruikt zijn in de studie) die de hele dag weinig beweegt (type kassierster die met de brommer naar haar werk gaat en 's avonds voor de tv ploft, kwestie van even clichématig te denken) en dan een stuk kip eet "om gezond te zijn" meer bij komt dan een zelfstandige aannemer die van 's morgens tot 's avonds zware lichamelijke inspanningen levert en een stuk rood vlees is "omdat ne goeie steak energie geeft". In veel van die onderzoeken wordt levensstijl niet in rekening gebracht en diegene die het wel doen, zeggen dat dit zo gecompliceerd is, dat hun resultaten slechts een ruwe indicatie zijn (lees als: zij die er niet aan denken, denken dat ze goed bezig zijn en zij die er wel aan denken, weten dat ze niet goed bezig zijn). In dit onderzoek hebben ze daar normaal gezien rekening mee gehouden, maar het zou kunnen dat de pers bepaalde aspecten uitfiltert en uitvergroot, zodat de noodzakelijke nuances verloren gaan (net zoals bv Meat the Truth deed).
Ik heb er ook geen problemen mee dat je bepaalde wanpraktijken aankaart en laat zien aan de mensen. Eenden hebben een drang om te wassen, kippen hebben een drang om te scharrelen... en daar moet aan gewerkt worden. De consument moet wakkergeschud worden, maar op de juiste manier. Een stukje stront met twee poten is niet direct "een schandaal", want een dood kuiken, dat kan overal gebeuren, ook bij iemand die zijn kippen vrij op een groot stuk grond laat scharrelen. Meer nog, percentueel gezien gebeurt "een dood kuiken" minder bij zo'n grote stal dan bij die vrij scharrelende vrolijke kippen.
Het is niet gemakkelijk om te kiezen wat het beste is, want als je hier zegt "scharrelen", dan zeg je eigenlijk "en dan heb ik er voor over dat er tientallen/honderden/duizenden/tienduizenden/honderdduizenden vleeskuikens meer sterven, maar zij die het overleven hebben dan een iéts gelukkiger leven gehad". Idem voor die broiler breeder paradox: stress door honger is niet goed, maar gezondheidsproblemen door overgewicht is ook niet goed. Kies dan maar het beste van de twee...
Dat van die kalkoenen moet me ontgaan zijn, ik kan het alleszins niet herinneren.
Zonder het te willen goedpraten: mensen maken fouten en waar mensen iets doen, kan dus iets fout gaan. Ik weet niet of je ooit al eens geholpen hebt bij afvangen, ikzelf alleszins niet, maar van personen die het wel gedaan hebben, weet ik dat het geen lachtertje is. Op een zo kort mogelijke tijd in een stoffige, stinkende omgeving met blauw licht alle dieren afvangen en in kratten krijgen... Dat er dan al eens eentje niet goed afgesloten is (afhankelijk van het systeem), kan gebeuren, dat die dieren er dan uitvallen ook. Niet leuk, voor niemand.
Ik koop al jaren geen kalkoen en dat zal zo blijven tot ik plaats heb om kalkoenen te houden.