Wat is vogelgriep /symptomen

Hier staat alles over de Vogelgriep
Gebruikersavatar
lnge
Moderator
Berichten: 14147
Lid geworden op: 09 jun 2004 09:05
Land: nederland
M/V: V
Locatie: duin en bollenstreek

Wat is vogelgriep /symptomen

Berichtdoor lnge » 15 dec 2017 11:32

Dit komt uit een bericht van 2007 waarvan de info niet meer van toepassing is. Maar deze info leek mij wel nuttig om nog bovenaan te laten staan.


Loex schreef:
Wat is vogelgriep

Vogelgriep (aviaire influenza en in de volksmond ook wel Vogelpest genoemd) is een zeer besmettelijke virusziekte die overdraagbaar is op pluimvee en op een aantal andere vogelsoorten. Er zijn veel verschillende varianten van het virus net als bij de andere griepvirussen. Op basis van de mate waarin dieren ziek worden, is er een onderverdeling tussen laag pathogene aviaire influenza (LPAI) en hoog pathogene aviaire influenza (HPAI).
De meeste vogelgriepvirussen zijn van het laag pathogeen virustype en de klinische verschijnselen variëren van zeer lichte tot ernstige verschijnselen. LPAI kan veranderen in HPAI.
Het hoog pathogeen virus is zeer besmettelijk en veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen en plotselinge toename van de sterfte. De dieren kunnen zeer snel sterven aan HPAI, zelfs zonder dat er klinische verschijnselen zichtbaar zijn. Wanneer dieren in een stal eenmaal zijn besmet met HPAI dan verspreidt het virus zich zeer snel door de stal.
De incubatietijd bedraagt ongeveer tien dagen. De ziekte verloopt daarna snel, met in de meeste gevallen de dood tot gevolg. Via laboratoriumtests wordt de diagnose van vogelgriep definitief vastgesteld.
Symptomen van vogelgriep


Het hoog pathogeen virus is zeer besmettelijk en veroorzaakt ernstige ziekteverschijnselen en plotselinge toename van de sterfte. De dieren kunnen zeer snel sterven aan HPAI zelfs zonder dat er klinische verschijnselen zichtbaar zijn. Wanneer eenmaal een koppel besmet is met HPAI dan verspreidt HPAI zeer snel door de koppel.

De symptomen van het hoog pathogeen virus zijn:

  Plotselinge sterfte zonder klinische symptomen
  Ophoping van abnormale hoeveelheid vocht aan kop en nek
  Onderhuidse bloedingen in poten, lellen en de kam
  Luchtwegproblemen
  Overvloedige traanvorming
  Ontsteking bijholte van de neusholte
  Diarree
  Plotselinge eilegproductiedaling
  Sloomheid en anorexie

Bron

==========================================

Handige links:

Ministerie LNV Vogelgriep
Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders
Stop Kippenmoord (Héél veel info!)
Wakker dier

==========================================

Terug naar “Vogelgriep”Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast