Windeieren - Egg Drop Syndrome (EDS)

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

Windeieren - Egg Drop Syndrome (EDS)

Berichtdoor monique » 16 jan 2007 15:08

Mogelijk is dit een oorzaak van kippen die veelvuldig windeieren leggen.

Het Egg Drop Syndrome (EDS)
wordt gekenmerkt door de productie van windeieren, eieren met heel dunne schalen of een duidelijke vermindering van de eiproductie.

Het gaat hier niet om een enkel windei, of een enkel ei met een dunne schil, zeker in het begin of aan het einde van het legseizoen is dat iets dat gewoon voor kan komen. Het gaat hier over een telkens terug kerend slecht ei.

Het EDS wordt veroorzaakt door een virus, namelijk het (eenden) adenovirus. Het virus tast de klier aan die de eischaal produceert.
Het virus wordt verspreid door o.a. ganzen en eenden, het antilichaam is ook ontdekt bij o.a. uilen, ooienvaars en zwanen.
Het virus vermeerderd in de nieren of levercellen van het embryo.
Er zijn 3 typen bekend bij kippen.

Alle leeftijden en rassen van kippen zijn vatbaar voor de ziekte

Het virus groeit in het neusslijmvlies, gevolgd door de aanwezigheid van het virus in het bloed en de vermeerdering in het lymfeklierenstelsel, waarna er massale vermeerdering in de eileider plaats vindt, vooral in het gebied waar de klier zich bevind die de eischaal maakt.

De kuikens die van besmette eieren worden uitgebroed kunnen het virus uitscheiden en een antilichaam ontwikkelen. Meestal blijft het virus niet waarneembaar, en het antilichaam ontwikkeld zich dan ook niet totdat het dier aan de leg gaat en het virus geactiveerd wordt.

Symptomen:


Het eerste teken is het verlies in kleur en pigment van gekleurde eieren (let op, tevens is het normaal dat bij kippen die ouder worden door de tijd heen de eieren ook lichter worden), wat al snel gevolgd wordt door dunne schalen en windeieren.
Soms zie je eerst het dunner worden van het lange uiteinde van het ei. Dit is wanneer het ei normaal lijkt, behalve dat het dunner is, of doorschijnender op het grote eind van het ei lijkt, en als je kracht op het ei zet, zal het ook daar als eerste breken.

Ook wordt er ergens omschreven dat een ei soms voelt als schuurpapier.

voor plaatjes:
http://www.thepoultrysite.com/publications/6/diseases-of-poultry/191/egg-drop-syndrome-1976

Omdat de kippen ook vaak de eieren opeten en je ze dus niet vind kun je evt. de ontlasting laten nakijken op membranen die terug te vinden moeten zijn.
De productie is zo'n 10-40% minder.
Soms is er tijdelijk een verminderde eetlust, diarree en wat dofheid te zien, voordat de eischaal veranderingen waarneembaar zijn. Verder heeft de kip eigenlijk geen last van het virus.

Ook de vruchtbaarheid wordt niet beïnvloed.

Diagnose:
Een slechte eiproductie met windeieren en eieren met dunne schalen tijdens de legpiek (dus niet aan het begin of het einde van het leg seizoen) bij gezonde dieren is kenmerkend voor klassieke EDS. Inheemse of sporadische EDS kan zich voordoen op elke leeftijd tijdens de leg.

Het EDS kan verward worden met o.a. New castle disease, en infectieuze bronchitis.

Preventie: Enten


Bron, merck vet edition (http://www.merckvetmanual.com)

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten