beoordelen of je kip mager is

Vaak gestelde vragen over ziekten en voortplanting, naslag- en bewaaronderwerpen.
Gebruikersavatar
monique
Berichten: 11423
Lid geworden op: 25 sep 2002 19:17
Land: nederland
M/V: V
Locatie: hoeksche waard

beoordelen of je kip mager is

Berichtdoor monique » 09 mei 2012 21:57

Kun je zien dat een kip mager is?

Vetrolletjes tellen heeft geen zin bij kippen, door hun verenpak is het lastig te zien hoe het nu echt met het lichaam van je kip gesteld is.

In de vogelopvang krijgen we vaak mensen aan de telefoon die zeggen dat de vogel waarover ze bellen erg mager is. Als ik dan vraag hoe ze dat kunnen zien, dan vertellen ze dat ze dat zien door naar het dier te kijken, maar helaas, dat gaat bij vogels niet op. Je kan natuurlijk wel zien dat het dier beroerd is, en vooral bij kippen, bleek zijn, of dof ogen, diepliggende ogen hebben enz, waaruit je bijna wel zeker weet dat ze ook afgevallen zijn, maar door de veren heen kijken lukt niet.

Wegen is weten!

Tip :!: Voordat ik uitleg over hoe je kunt bepalen of je kip te mager wordt, is het natuurlijk ook slim om je uitgegroeide kip als hij of zij gezond is eens te wegen. Mocht er iets aan de hand zijn dan kun je je kip weer wegen en aan de hand van eerdere gewichten al een idee krijgen of je kip erg is afgevallen. Een beetje schommeling is niet abnormaal natuurlijk (en weeg je kip bij voorkeur 's morgens voor ze gaan eten, want wegen met een volgevreten krop is vals gewicht natuurlijk en als je eerste gewicht met een volgevreten krop is en de tweede keer zonder, scheelt dat al een hoop). Zo heb je al een aardig idee, en als je kip niet in orde is, is het raadzaam om elke dag te wegen. Ook al zie je de kip niet (altijd) eten, misschien is ze het op den duur toch een beetje gaan doen, gewicht kan het je ook vertellen.
Tot slot, heb je soortgelijke kippen, weeg die ook eens als je geen eerder gewicht van je zieke kip hebt, zo kom je ook al meer te weten. Kortom weegschaal kopen die bij voorkeur in grammen weegt en kippies wegen!

Eh....Borstbeen?

Wat kan je dan nog meer doen dan wegen om te weten hoe het met de kip z'n conditie is gesteld? Je pakt je kip op en voelt aan het borstbeen. Allereerst, waar zit het borstbeen precies?

Ok, je voelt aan het borstbeen, en dan voel je...inderdaad het borstbeen! Nee, dat betekend niet dat je kip mager is, want het borstbeen hoort daar. De aanwezigheid van het borstbeen maakt je kip dus niet mager.
Voel ook het gehele borstbeen af, niet alleen een bepaald punt, dat geeft geen eerlijk beeld.

Hoe voel je of de kip mager is geworden?
Het gaat om de bespiering/bevlezing die tegen het borstbeen aan zit. Een kaal borstbeen, het bot dus, zoals op de tekening voelt als het ware (zo plat) als een mes. Bedenk je nu een mes met aan beide zijden een kipfilet, en dan heb je al een beeld van een gezonde kip.
Als een kip vermagerd, gaat hij teren en verbruikt hij dus eigenlijk de spieren/het vlees op dat (oa) tegen het borstbeen aan zit. Hoe dunner het borstbeen dus voelt en hoe makkelijker je het borstbeen zelf kunt vastpakken, hoe dunner je kip ook wordt.
Het onderste randje van het borstbeen (waarmee je in geval van een mes dus mee zou snijden) is altijd voelbaar, dat heeft niks met dik of dun te maken.

Is elke kip dezelfde?

Eigenlijk wel, als je goed weet te bepalen a/d hand van het bevoelen van het borstbeen hoe de conditie gesteld is, dan maakt het niet uit of je een kip, een knobbelzwaan of een mus in je handen hebt.
Maar om het toch een beetje lastig te maken, als je allemaal verschillende kippies hebt, lijkt het soms toch wat te verschillen; per ras kip, maar ook per individu. Eigenlijk net als bij mensen is de ene kip wat dikker of dunner dan de andere kip, al is er normaal gesproken geen enorm verschil want obesitas komt bij vogels eigenlijk niet voor, tenzij de mens zich ermee bemoeit heeft en je een plofkip bent. (Een plofkip heeft dus geen scherp borstbeen!)

Overigens heeft ook de lichaamsbouw een beetje te maken met hoe dieren worden ingeschat, lange dieren, die (om)hoog gericht staan waarvan het borstbeen eigenlijk ook een soort hoger zit als bij andere vogels, zoals bijv bij reigers, maar ik kan me dus ook bepaalde (vecht)rassen kippen voorstellen, worden al snel beoordeeld tot mager, zonder dat het zo is.

Wederom, goed voelen wat je voelt dus, en het hele borstbeen!

Nog een tip, voel ook eens aan de collega kippen van je zieke kip, hoe het met hun borstbeen bevlezing gesteld is. Door te vergelijken kun je goed leren wat normaal is (voelt) en wat niet.

Hieronder een aantal foto's van het borstbeen van een haan. Deze haan was enorm!! mager en laat ik wel duidelijk zijn, zo mager komt niet vaak voor.

Aan dit borstbeen zit dus nagenoeg geen vlees/spieren meer, vandaar dat het bot borstbeen zo duidelijk te onderscheiden is.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Terug naar “FAQ's (vaak gestelde vragen)”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten