Zieke kat...

Gebruikersavatar
Lotte
Berichten: 903
Lid geworden op: 24 jun 2005 10:37
Land:
M/V: V
Locatie: Hamburg

Zieke kat...

Berichtdoor Lotte » 18 jun 2006 19:19

Hoi allemaal,

Sinds anderhalf jaar hebben wij een katje 'overgenomen' van een buur uit het dorp. Hij had twee jonge katten en de ene scheen het bij ons leuker te vinden (de baas was nooit thuis) en is uiteindelijk bij ons komen intrekken.

Hij is nu ongeveer 2 jaar en heeft heel wat pech: Hij heeft geen staart meer door een ongeluk (dat was net voordat hij definitief bij ons kwam), maar daar redt hij zich wel prima mee.

De afgelopen maanden gaat het echter heel wat minder...Hij kreeg een wond aan een van zijn achterpoten, onder aan de binnenkant. Het wilde maar niet helen en werd en vreemde witte ingedeukte plek.

Wij dus naar de dierenarts en die vreesde voor allerlei enge dingen: ze vermoede dat hij FIV ('kattenaids') zou hebben vanwege het feit dat niets goed heelt (hij had al eerder kleine plekjes die ook met hulp van middeltjes die weggingen) en hij altijd veel dorst heeft etc. (z'n suiker is getest, wij 'hoopten' nog op suikerziekte, maar dat is het dus niet)

Aangezien aan FIV zelf, net als bij mensen, niets te doen is om het op te lossen, is daar dus niets mee gedaan verder. Het enige wat we kunnen doen is zorgen dat andere katten er niet mee besmet raken.

Goed, de wond dus. Daarvan dacht de DA dat het een tumor zou zijn (dat schijnt bij het beeld van FIV te passen) en moest dus worden weggesneden. Dit is dus ook gebeurd. Hij heeft vervolgens een paar weken (!) met een kap om gelopen, maar die wond wilde maar niet helen. Na verschillende bezoekjes aan de DA en allerlei zalfjes (voor de geinteresseerden zal ik het nog wel even opzoeken, die namen) en weken, eigenlijk maanden later, is het allemaal verergerd. De wond heeft zich uitgebreid en nu is eigenlijk zijn hele poot van voet tot dij 'open'. Hij likt er constant aan, wat er voor mij op duidt dat hij er ook last van heeft.

Wij zijn nu eigenlijk moedeloos! Ondertussen is het financieel gezien ook een vervelende kwestie geworden en opnieuw naar de DA praktijk lijkt ons niets, want telkens komt er weer een of ander zalfje, die niet helpt. (Hij heeft ook een keer een 'aluminiumspray' erop gekregen, maar ook dat likte hij er direct af, terwijl de DA helemaal zeker was dat dat absoluut niet zou gebeuren). Niemand weet het nu meer.

Afgezien dus van het FIV verhaal: wat kunnen we doen!!! Ik ben dus op zoek naar ervaringen met misschien wondverzorging, en daarbij dus wel meetellend dat hij door z'n FIV dus (veel?!) moeite heeft met het helen van een wond van 'binnenuit' (het weefsel werkt niet gezond zeg maar).

Overigens is hij wel nog altijd de vrolijke gekke kat. Hij eet en drinkt goed en doet net als anders vrij actief; met dit warme weer extra lui ;-) Het is echt een lief dier, maar mijn ouders vooral zien het niet meer zitten om naar de DA te gaan; ze zouden het wel nog doen als ze vertrouwen hadden in hun oplossingen, maar dat is er niet echt meer zo onderhand.

Wie weet iets? Misschien een soortgelijke situatie bij een eigen kat of die van kennissen? Of specifiek iets met wonden/ helen ervan? Of mensen die specialisten op dit gebied (in het noorden van NL?) kennen misschien?

HELP!

We willen vooral niet dat hij pijn heeft en dat is zo ontzettend lastig te beoordelen...Enerzijds kan hij maar niet van zijn poot afblijven, dus ik denk dat hij daar echt wel last (pijn) van heeft. Daarbij komt dat hij bij ieder klein dingetje al vervelend ziek zou kunnen worden in de toekomst (een verkoudheid wordt al snel een longontsteking), dus dat weegt ook een beetje mee. Anderzijds is hij zo vrolijk in gedrag en kunnen we hem nog helemaal niet missen...

Groetjes Lotte

laura
Berichten: 1730
Lid geworden op: 13 okt 2004 11:46
Land:
M/V: V
Locatie: zundert

Berichtdoor laura » 18 jun 2006 20:12

wat moeilijk zeg! Helaas kan ik je niet helpen, sorry. Ik wil jullie wel veel sterkte wensen.

Gebruikersavatar
jmdushi
Berichten: 2834
Lid geworden op: 21 apr 2006 07:41
Land:
M/V: V
Locatie: Willemstad

Berichtdoor jmdushi » 18 jun 2006 21:28

Wat je zou kunnen proberen en wat hier veel gebruikt wordt is Aloe Vera. Aloe Vera plant kan je kopen bij een tuincentrum. In Nederland zijn deze planten helaas niet buiten te houden omdat ze droogte en warmte nodig hebben. Eigenschap van deze plant is dat het wond bevorderend werkt, lidtekenweefsel nauwelijks ontstaat en de huid soepel wordt. Als je zo'n plant hebt kan je er een stukje afsnijden dat gaat dan "bloeden" het vocht wat eruit komt breng je aan op de wond (een paar keer per dag). Niet schrikken van de kleur in eerste instantie is het geel en droogt rood op. Het kan iets prikken als het op de wond komt. Aloe Vera bevat verschillende soorten antibiotica. Kijk maar eens bij google .Smeersel waar Aloe inzit kan je beter niet gebruiken omdat de percentage wat er in zit vaak bedroevend laag is waardoor het geen effect heeft. Ik denk niet dat de kat echt pijn heeft omdat je hem beschrijft als levendig. Door de wond te likken houd de kat zelf zijn wond schoon. Normaal zou een wond hierdoor sneller genezen maar als het FIV is werkt het averrechts immer door het likken krijgt de wond geen rust. Als je zelf iets op de wond smeert moet je de kat daarna een 'kraag' omdoen zodat hij niet bij de wond kan komen. Ook al is aan FIV zelf niets te doen, ik zou hem er toch zeker even op laten onderzoeken, ook leukemie heeft namelijk deze symtonen. Veel drinken kan ook wijzen op nierproblemen ,treed vaak op naar een ongeluk, dit is makkelijk zelf uit te zoeken. Bij speciaalzaken kan je kattenvoer kopen voor katten met nierproblemen. Je zou dit een tijdje kunnen geven en kijken of het drinken minder wordt. Als dat zo is, is dat probleem getackeld. Heel veel sterkte en ik hoop dat vanaf nu het geluk hem wat toe mag lachen.

Gebruikersavatar
Lotte
Berichten: 903
Lid geworden op: 24 jun 2005 10:37
Land:
M/V: V
Locatie: Hamburg

Berichtdoor Lotte » 18 jun 2006 22:09

Hey,

Beiden bedankt voor de antwoorden!

De Aloe Vera zou inderdaad iets kunnen zijn om te proberen. En ja, hij moet de kap dan weer op, alleen hij is te slim, dat wil zeggen, met de kraag vd kap gaat ie dan schuren aan zn poot...

Ik heb inderdaad ook ergens gelezen dat FIV en leukose (is dat hetzelfde als leukemie?) vaak dezelfde symptomen hebben. Maar als het leukose blijkt, ipv FIV, is dat dan minder erg of juist niet? Of verschilt de behandelingswijze?

Ik las en hoorde helaas ook dat de standaard FIV test nog niet goed werkt en dat er vaak meerdere, verschillende tests nodig zijn...vrees dat ik dit voorlopig niet kan betalen...

Daarom probeer ik me nu eerst even op de wonden te richten, want als dat nou wel goedkomt, zou het me wel weer 'motiveren' om door te gaan. Nu lijkt het sowieso allemaal zo kansloos omdat het alleen maar is verergert...

Wel fijn om te horen dat je denkt dat hij geen pijn heeft; ik hoop het maar...

Gebruikersavatar
jmdushi
Berichten: 2834
Lid geworden op: 21 apr 2006 07:41
Land:
M/V: V
Locatie: Willemstad

Berichtdoor jmdushi » 18 jun 2006 22:30

ben even voor je aan het zoeken geweest, kijk hier maar eens: http://www.dierenkliniekwilhelminapark. ... /felv.html

Zodra een kat pijn heeft is hij meestal niet benaderbaar of heel stil en terug getrokken. Zo lang hij levedig blijft en en goed blijft eten en drinken hoef je je daar nog niet zo'n zorgen over te maken.

Gebruikersavatar
Aliene
Berichten: 850
Lid geworden op: 12 jul 2005 15:01
Land:
M/V: V

Berichtdoor Aliene » 19 jun 2006 06:56

Stel je vraag ook eens op het forum van Kattenplaza http://www.kattenplaza.nl/ (doorklikken naar forum) misschien dat er daar meer mensen zijn die ervaring met dit soort wonden hebben.

Honing (medicinale) schijnt ook goed op wonden te werken, maar ik weet daar niet genoeg over....

Veel beterschap met je katje hoor!

Kefraya
Berichten: 298
Lid geworden op: 13 jun 2005 15:22
Land:
M/V: V
Locatie: Midden-Nederland
Contacteer:

Berichtdoor Kefraya » 19 jun 2006 16:59

Is de diagnose van FIV zeker?
Mijn broer heeft een kat gehad die ook zo'n soort wond aan de poot had, die steeds erger werd. Uiteindelijk bleek het een auto-immuunziekte te zijn, die niet te genezen was. Ik zeg dit niet om je bang te maken (mijn broer heeft op een gegeven moment een moeilijke beslissing moeten nemen om de kat nog meer pijn te besparen), maar dat het misschien in een heel andere richting gezocht moet worden.
Als je dierenarts het niet meer weet, zou ik kontakt zoeken met de universiteit van Utrecht of Wageningen (afd. huisdieren). Die kunnen hopelijk wel een goede diagnose stellen en weet je tenminste waar je aan toe bent.

Heel veel sterkte met het arme beestje!

Gebruikersavatar
Heike
Berichten: 2146
Lid geworden op: 28 jul 2005 21:39
Land:
M/V: V
Locatie: Limburg
Contacteer:

Berichtdoor Heike » 19 jun 2006 18:32

Hoi Lotte,

Wat een pech met je katje !
Het feit dat je nog geen bevestiging hebt dat ie ook daadwerkelijk kattenaids heeft is niet leuk. Je vraagt je natuurlijk heel veel dingen af en eigenlijk zou je op al je vragen duidelijke antwoorden moeten krijgen van een bekwame dierenarts. Tegenwoordig zijn die helaas soms ver te zoeken en beginnen mensen zoals jij en ik zelf te experimenteren en dingen op te zoeken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik hier op dit forum veel meer bruikbare tips en goede raad krijg dan van de dierenarts.
Hoop dat je snel antwoorden krijgt en dat je je katje goed kan behandelen. Een wonde die maar niet wil genezen is geen lachertje. Ik ken iemand met een kat en die heeft al jaren een wonde in haar nek (soort fistel), volgens de dierenarts is er niets aan te doen en één van haar honden likt de wonde telkens weer schoon. Moet wel zeggen dat deze wond niet groter wordt. Het verhaal van jouw katje lijkt me toch wel heel serieus en de genezing van de wonde aan haar pootje is inderdaad prioriteit.
Veel succes !!!

Heike

Gebruikersavatar
Lotte
Berichten: 903
Lid geworden op: 24 jun 2005 10:37
Land:
M/V: V
Locatie: Hamburg

Berichtdoor Lotte » 19 jun 2006 22:57

@ Heike, inderdaad is de genezing vd wonde prioriteit; alleen bedacht ik me net dat het waarschijnlijk toch heel relevant is om te weten of er geen achterliggende ziekte (als FIV of leukose) is, want ik denk dat de wondverzorging - ook qua medicatie- hier op moet worden afgestemd.

Ik las vanmorgen namelijk over bepaalde medicijnen, die juist heel slecht zouden zijn in het geval van FIV dragers. Cortisonepreparaten en prednison bijvoorbeeld. En nu meen ik me te herinneren, dat zoiets in een van onze zalfjes zat!!! Ik hoop dat dit niet de oorzaak is van het feit dat de wond zo enorm is uitgebreid! Ik krijg zo onderhand steeds minder vertrouwen in onze DA!!!

Eerst was ik sceptisch ten opzichte van zelf vergaarde informatie van bijvoorbeeld internet of verhalen van anderen via forums/ fora;

Inderdaad begin ik nu toch mijn toevlucht te zoeken tot dit soort info bronnen...

Toch hoop ik dat ik niet definitief teleurgesteld ben/ blijf in de professionals, want uiteindelijk ben je er toch voor een groot deel van afhankelijk en ik wil ook niet zelf verantwoordelijk zijn voor allerlei geklooi wat dingen alleen verergert..

@ Kefraya - heb jij meer info over 'auto immuunziekte'?

Groetjes!

Gebruikersavatar
jmdushi
Berichten: 2834
Lid geworden op: 21 apr 2006 07:41
Land:
M/V: V
Locatie: Willemstad

Berichtdoor jmdushi » 19 jun 2006 23:36

Fiv en leucose zijn oa auto immuunziektes en zo zijn er nog veel meer, misschien dat je via deze link ook nog iets wijzer kunt worden http://www.scarlettini.nl/enten.htm
Desnoods op zoek gaan naar een dierenarts die gespecialiseerd is in katten of door laten verwijzen naar de faculteit in Utrecht maar daar hangt wel een prijskaartje aan :(


Terug naar “Katten”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten