Pagina 1 van 1

Grootte weide ganzen

Geplaatst: 14 mei 2018 00:59
door Ollie
Dag allemaal,

Ik denk eraan om twee jonge witte boerenganzen aan te schaffen. Ik lees echter overal verschillende dingen over hoeveel grasland ik voor een koppel nodig heb. Ik heb 230 vierkante meter ter beschikking. Is dit genoeg om de twee vrouwelijke ganzen het jaar door van gras te voorzien zonder dat er echt vieze stukken ontstaan? Ik zou ze wel dagelijks wat graan bijvoeren en dit in de winter veranderen in een ruime portie graan.

Alvast bedankt!

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 14 mei 2018 09:13
door Fryske
Hoi Olly, ik ben bang dat dit veel te weinig is! Wij hebben hier ook ganzen lopen maar die hebben veel meer ruimte nodig. Vooral ook door de hoeveelheid mest die ze veroorzaken.

Dat is tenminste mijn ervaring.

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 14 mei 2018 14:11
door Kasuari
Mijn 4 witte boerenganzen krijgen toch 2000 m² tot de grond kort gegeten. Ik heb nog 5 kuikens te koop voor 5 euro/stuk als je er wilt. Als je veel graan moet bijvoederen dan worden de uitwerpselen een groter probleem. Van gras alleen is de poep vezelig en valt vlot uiteen en composteert snel. Met bijvoedering krijg je meer hinder van geur, ophoping mest en tredvegetatie. Ik voeder enkel bij als het vriest of wanneer er sneeuw op het gras ligt. Ik zet soms een stukje grond af waar ik winterrogge of luzerne op zaai die ze kunnen opeten als de planten voldoende groot zijn. Ik laat ze ook geknipte bamboetakken opkuisen, waarvan ze de bladeren eten, daarna kan ik de stokken gebruiken.
Je stukje grond zal voor maximum 1 gans zijn die je best vanaf kuiken hebt omdat die rustiger is dan. Met een muskuseend of barberie zou het ook misschien al lukken om je gras kort te eten.

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 15 mei 2018 09:46
door jantien
2 ganzen op 230 m2 vreten binnen de kortste keren de boel kaal en krijg je een modderpoel.
Idem met muskuseenden.
En om nou 1 gans of eend te plaatsen, doe dat zo`n dier asjeblieft niet aan :(

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 15 mei 2018 10:51
door Fryske
Ik voer niets bij! Ze hebben vijf weilanden waarover ze kunnen beschikken. Maar 230 m2 daar ga je geen blije ganzen van krijgen en zeker ook geen blij baasje. De mest is hier geen probleem maar zo'n postzegeltje zeker. En gras? Dat is snel weg!

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 15 mei 2018 10:52
door Fryske
Zeer eens met Jantien! Zowel muskuseenden als ganzen hebben minimaal een maatje nodig!

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 15 mei 2018 20:04
door Ollie
Dank jullie wel voor jullie reactie!
Ik heb het stuk nog eens tegoei opgemeten en het is 330m2. Ik heb ook de mogelijkheid om ze af en toe op een stukje van 100m2 gras te zetten. Ook even toevoegen dat ze naast de 330m2 gras ook nog eens zeker 150m2 aan perken. Hier staat wat onkruid maar het biedt ze wel meer ruimte.

Maakt dit een verschil?

Re: Grootte weide ganzen

Geplaatst: 15 mei 2018 20:12
door Fryske
Nee, helaas...dat maakt geen verschil.