Het forum heeft een flinke update gehad en is overgezet naar een snellere server.
We hebben ons best gedaan om alles soepel te laten verlopen maar als je toch nog puntjes tegenkomt laat het ons weten.

Onze ervaringen Bresse 2023

Geschikte rassen, opfok, slachten, hulpmiddelen etc.
wittmann
Berichten: 24
Lid geworden op: 17 mar 2016 13:49
8
Land: Belgie
M/V: M
Locatie: België

Onze ervaringen Bresse 2023

Bericht door wittmann »

Dit jaar hebben wij na enkele jaren Kabir en Mechelse koekoek, Bresse kippen geslacht. Tevens ook het eerste jaar dat we zelf broedeieren aangekocht hebben (van 2 verschillende hobbykwekers). Er werd uitgebroed in 2 reeksen, met 3 weken verschil.
De 1ste keer werd geslacht op 31/07: 2 hanen en 3 hennen van reeks 1 (4 maanden oud) en 2 hanen van reeks 2 die dus nog 3 weken jonger waren (13 weken).
Het viel op dat tov de Kabirs en Mechelse, het panklaar gewicht merkelijk kleiner was, desondanks we ze een week of 2-3 langer hebben laten rondlopen. Deze varieerden tussen 1,4kg en 1,9kg.
De 2de slacht was op 19/08 (dus opnieuw op 4 maanden) en de 8 hennen wogen tussen 1,1kg en 1 uitschieter van 1,8kg.
De kippen waren allen al volwassen: 1 haan die zelfs al non stop aan het treden was, kraaien, sommige hennen die al eieren aan het aanmaken waren. Ze later slachten lijkt dus geen optie.
De 15 koekoeken van vorig jaar wogen elk tussen 2kg en 2,6kg. De 11 kabirs van 2021 (13 weken) wogen tussen 2,3kg en 3kg, de 7 die een week erna geslacht werden (14 weken dus) wogen tussen 2,3kg en 2,9kg.
Het viel op dat de kippen niet ziek werden (wat bij aangekochte kippen bij een beroepskweker wel eens voorviel eens ze in onze stal terechtkwamen), meteen natuurlijk scharrelgedrag vertoonden, enz.
Voor ons was het experiment dus niet zo meegevallen, de Bresse moet je langer houden, dus meer voer, tov een veel lager panklaar gewicht. De smaak is excellent, maar weegt volgens ons niet op tegen de "nadelen" ervan. Ik zou zelfs niet durven zeggen dat die Bresse beter smaakt dan onze andere rassen.
Volgend jaar gaan we dus waarschijnlijk opnieuw voor Mechelse koekoeken, gecombineerd met Kabir (indien ik daarvan aan broedeieren geraak tenminste).
Plaats reactie